Romantism...desuetudine...relicve ale unor lumi disparute. Nostalgii de primavara, de toamna. Oameni si idei. Frumusete si eroism. Totul pare a fi in trecut. Prezentul si viitorul sunt sumbre si gri, precum blocurile comuniste, imense cosciuge ieftine in care ne-am petrecut tineretea sau copilaria.

23 martie 2010

Magor Csibi – Caz pentru manualele de istorie


Un nume greu de pronuntat, dar repede retinut dupa ce afli cateva detalii despre el.
Din respect pentru meseria de jurnalist, nu ma uit niciodata pe antena 3 sau la emisiunile informative ale trustului de pe celelalte canale. Astazi, butonand telecomanda, am ajuns pe mentionata antena si am vazut o figura luminoasa, frumoasa, ce mi-a atras atentia. Invitatul din studio, un barbat tanar, cu voce ferma, dar calda, cu verb puternic si profesionist, vorbea despre un "proiect de mediu", un experiment pe care-l deruleaza de cateva saptamani. Suna intrigant si inedit, asa ca am urmarit interviul. Am aflat ca tipul se numeste ca-n titlu, ca a fost membru PNL (scriu cu majuscule doar din respect fata de rezonanta istorica a partidului si a contributiei sale in urma cu zeci de ani) si ca a fost europarlamentar pe probleme de mediu.
Acum urmeaza partea esentiala: omu' renunta la politica, intelegand ca majoritatea politicienilor sunt simpli demagogi vizavi de poluare si el ca nu-si va putea aplica proiectele din pozitia ocupata.

Pune la punct un experiment prin care renunta timp de cateva luni la tehnologie, consum electric, mijloace de transport in comun, hrana de import etc. Promoveaza consumul produselor romanesti, un comportament nepoluant si un stil de viata cat mai apropiat de natura.

Magor Csibi este convins ca realitatea deranjanta se poate schimba doar prin propria implicare, propriul exemplu. Ca degeaba vorbim frumos la TV sau la tribuna parlamentara daca nu credem ceea ce spunem, daca nu aplicam, daca nu trecem la actiune.

Magor Csibi ne arata ca Romania poate produce politicieni adevarati, carora sa le delegi problemele societatii. Din nefericire, tot Magor Csibi demonstreaza ca-n tara asta nu este deocamdata loc pentru o generatie de calitate.

Magor Csibi este constient ca in 2010 nu se poate renunta complet la facilitatile standardului de viata actual - automobile, calculator, televizor, lift sau hrana de import. Dar ne demonstreaza ca se poate trai chiar si asa. In acelasi timp, ne sugereaza prin exemplul sau cum sa diminuam actiunile prin care poluam. Macar din timp in timp putem sa folosim scarile si nu liftul, sa iesim in oras fara masina ori taxi sau sa renuntam intr-o seara la televizor in favoarea unei carti.

Magor Csibi isi traieste propriul proiect antipoluare si este mai eficient decat orice ministru sau minister al mediului, din orice guvernare.

Magor Csibi ne da tuturor o lectie de civilizatie!

Niciun comentariu: